onsdag 17 november 2010

Julkalender

Upphovsman och Foto: Judit P Felföldi

Detta kan vem som helst göra och kostar nästan ingenting att tillverka. Det är bara innehållet du behöver tänka på, vare sig du tillverkar det själv eller köper det. I år vill jag ha en godisfri julkalender och köpte därför en Sylvanien Family kökstillbehör som min flicka samlar på och en legorobot till min son och fördelade de två paketens innehåll mellan de olika tuberna (luckorna).
Sedan hittade jag några gamla guldstjärnor i en gammal tidning, men det år lika bra att skriva med någon guld eller silverpenna.
Och visst blir det roligt när de på Julaftonen äntligen har hela paketet o sätta ihop ?


Så här gick det till:

Till överdelen använde jag gamla Lindex presentkartonger som jag har fått min julklapp i och skar ut, överdelen (rött botten, grön överdel) och figurerna (rött).
Tuberna kan ni nog gissa vad de är utav, självklart det gamla klassiska (toapappersrullar). Och gillar du att pyssla med dessa rullar får du nog börja samla på dem för i framtiden kommer de att tillvärka toapapper utan rullar (har jag hört på radio).Rulla in toarullarna i silkespappret så att det hamnar en bra bit över tubens kant (du ska kunna knyta ihop pappret med garnet).
Vik igen pappret på ena änden och limma ihop (Vi vill ju inte att de små barnafingrarna ska kunna fiska fram det som finns i tuben mittemot. ;-)... )
Stoppa in presenterna och knyt ihop det med garn eller ett band i passande färg.
Sätt tuberna två och två med de igenlimmade ändarna mot varandra.
Gör likadant med resten och placera de under varandra. Limma.
Klipp ut en lång remsa ur den röda kartongen (och 2 cm smalare samt 5 cm kortare ur den gröna).
Limma den gröna remsan över den röda så att den röda sticker fram som en ram till den gröna.
Detta är överdelen som ska täcka tuberna och de ska löpa hela vägen runt de så att en bra bit blir över både fram o bak på ovansidan (helst lika stora).  I dessa ska du göra ett hål för bandet som kalendern sedan ska hänga i.   (se bild)
Glöm inte att det vita pappret ska sticka fram lite, mest för estetikens skull.

Dekorera med klistermärken eller utklippta figurer med julmotiv.


Ha det så kul! och tala om det för mig hur just din julkalender blev.
:-)

Inga kommentarer: