fredag 10 september 2010

Kexsalami


Photo: Judit P Felföldi

Kärt barn har många namn. Det kanske liknar radiokaka, men det är det inte.
Denna var nog den enklaste kakan på kortaste tid man kunde göra, där och när jag var barn.
Många av er känner igen ”kexsalamin” Det är i alla fall en av mina favoritkakor. Det är en tacksam sötsak, billig att göra och går att fixa på 20 minuter. 

Du behöver
ca7 dl mjölk
200 g margarin
6 st rullar Mariekex av märket Eldorado (finns at köpa på Willys- jag brukar köpa 2 trippelförpackningar så sparar man en slant) Alltså 1200 g kex
3 dl strösocker
1 dl o’boy – kakao (går bra med annan sötad kakao)
3 msk vanlig kakao
1-2 msk  vaniljsocker

Photo: Judit P Felföldi

Släng ihop allt utom kexen i en JÄTTEgryta och koka upp allt.  Medan sockret och smöret smälter tar du en JÄTTEskål och bryter all kex i små bitar. Krossa de inte då blir den geggig och svår att skära i.
Skär bort ”handtagen” och botten på en oanvänd plastpåse och klipp upp ena sidan så att du får en stor rektangel på över en meter och lägg ut det på bordet.
Häll i kexen i den söta chokladmjölken och blanda väl så att varje kex bit suger upp vätskan. Inte tjuväta! ;-)
Lägg upp smeten i mitten av plastpåsen (se illustration 1.)
placera händerna under påsen och tryck ihop smeten till en stor korv (illustration 2.) Se till att du kramar ut all luft, annars går den sönder när du skär i den. Nu kan du börja rulla och forma den i plastpåsen. Forma den gärna lite smalare än du hade tänkt dig från början, den blir ändå mycket tjockare när den är färdig. (illustration 3.) 
När du är nöjd med formen rullar du ut den och slätar ut plasten så att den blir jämn och fin, (annars lämnar den oönskade skåror och veck). (illustration 4.) Snurra till ändarna och säkra de med plastpåse klämma och snurra de åt varsitt håll. Nu märker du att degen blir både tjockare och slätare. (illustration 5.) Ju mer du snurrar desto tjockare blir den. När du är nöjd med både tjocklek och längd, lägger du den kallt minst en halvtimme.

Det här är en JÄTTEstor sats (blir ca 1 meter "salami"), men det går utmärkt att frysa in och är nästan som segt knäck när den är frusen.  Glöm bara inte att skiva och lägga bakplåtspappar mellan varje skiva innan du stoppar de i frysen. 

Lycka till!
… och njuuuuuut! 

1 kommentar:

Edit sa...

Oh, vad gott!