torsdag 5 augusti 2010

Plommon Magi

Foto: Judit P felföldi


Ingen sommar utan Szilvásgombóc. Jag skulle kunna kalla det för kroppkakor med söta plommon men, det låter så desillusionerande. Jag menar kroppkakor... antingen älskar man de eller så hatar man de och jag vill inte såga möjligheterna för denna fantastiska ungerska bondrätt eller dessert. Det härliga mättande kakan och det syrliga plommonet innanför är bara en fröjd och harmoni för både själ och smaklökar. Det påminner mig om en sorglös barndom, sommar hos farmor.
Så börja gärna med att bryna ströbröd och lämna inte stekpannan, det bränns vid innan man ens hinner blinka.
vanlig potatismos på ca. 5 potatisar
1 kilo plommon
1 dl strösocker
1 msk kanel
5 dl mjöl
1 ägg
Medan potatisen kokar kan du börja med att kärna ut plommonen. (Gör ett hack i själva skåran på plommonet, lagom stort för att man ska kunna pilla bort kärnan, men skilj inte åt halvorna, då blir det svårt att hålla ihop de). Blanda sockret med kanelen.
Under tiden potatismoset svalnar lägger du upp en stor kastrull med vatten (och lite salt i) för att koka. När potatismoset (glöm inte att salta!) har svalnat lägger du i ägget och (lite) mjöl. Spara resten av mjölet till utbakningen. Degen måste vara väldigt mjuk och lätt, på gränsen till klibbig, men det ska ändå gå o forma. Kalva ut den (ca 0,5- 1 cm tjock, beroende på hur tjock deg du vill ha - själv väljer jag 0.5 varianten) till en rektangel och dela den i rutor (en ruta för varje plommon) och när vattnet kokar fyller du plommonen en åt gången, lägger den på en ruta och viker upp hörnen till små knyten. Därefter är det lätt att forma de till släta bullar och sänk ner de i det kokande vattnet. Se till att inte plommonet sticker ut någonstans, då blir den av med den goda saften. Nyp till vid misstänkta sprickor.
När de är färdigkokta kommer de upp till ytan, ta upp de och lägg de i det gyllenbruna ströbrödet och rulla de runt. Det gör inget om inte det täcker hela bullen, det ser bara mer lockande ut, men själv brukar jag äta de utan ströbröd också.
Ät de som de är. För sockermunnarna kan man servera de med lite florsocker på.

Lycka till!
Foto: Judit P Felföldi


Ängla Rullar...
...görs utav överflödig deg. Man tar och rullar små pinnar (ca. 7- 10 cm långa) kokar de också och rullar i ströbröd. Dessa serveras med aprikosarmelad.

Tips:
Lägg inte i sockret i plommonen för tidigt för att då smälter det innan du hinner göra dina knyten. Pyssla om ett plommon i taget.
Se till att ha så mycket vatten i kastrullen att den ska kunna både sjunka och komma upp till ytan. Det är så du avgör om den är färdigkokt.

Inga kommentarer: