onsdag 4 augusti 2010

Kvargbollar alias Túrógombóc


Jag har länge saknat de ungerska smakerna och torts att jag har levt i Sverige i 22 år, vilket är drygt två tredjedelar av mitt liv, är det först nu som jag har lyckats rekonstruera vissa rätter. Man kan ju inte smaka på allt man ser, det tar sin gilla tid innan man hittar JUST de rätta komponenter som behövs till en vis rätt.
Jag har hört att det t.o.m. finns en ungersk affär i Göteborg där man kan skaffa vissa saknade ingredienser... hmmm den får jag nog ta och besöka vid närmaste tillfället, men nu ska jag dela med mig receptet till en av mina favoritdesserter, nämligen:

Túrógombóc (Kvargbollar)
Det tar ca. 30 min att göra och blir 8 st
1 burk kvarg (jag tror att det är ca. 400 g, finns på Lidl)
1 ägg
4 msk ströbröd
3-4 msk mjöl (testa dig fram, för mycket mjöl gör att bullarna blir för sega)
3 msk socker
1 nypa salt
Börja gärna med att bryna lite ströbröd i en stek panna. Det bränns lätt vid. Rör om det hela tiden tills det blir gyllenbrunt. (Det är en smakfråga, men många blandar olja och/eller socker i ströbrödet. För egen del, tycker jag att det räcker med det socker som finns i smeten och varför göra den onyttigare med en massa olja. Det kan lätt bli för kvävande eftersom desserten serveras med florsocker).
Koka upp en kastrull vatten med lite salt i under tiden du blandar ihop ingredienserna till en slät smet. När vattnet har kokat upp formar du små bullar och sänker de försiktigt ( de går lätt sönder) ner i det kokande vattnet. (Själv tycker jag att det blir mer estetiskt om man gör de lite ovala eller droppformade. Formen får du lätt till med hjälp av två skedar, eller en glasskopa om du vill få fina runda bullar.
När de är klara kommer de upp till ytan. Lyft försiktigt ut de med hjälp av "en hålig sked eller sil" och rulla de i ströbrödet. Det gör inte om det inte täcker hela bullen, det ser bara ännu godare ut om den vita kvargen "sticker ut". Hålig sked använder jag för att inte få vatten i ströbrödet, då fäster det inte på bullen.
Ibland händer det att bullen inte kommer upp till ytan, då får du lossa den försiktigt från kastrullens botten.
AVNJUT med florsocker.

Foto: Judit P Felföldi
(Till min älskade man!)

Tips:
* Koka en bulle innan du formar de andra, för att se om de blir lagom hårda. Är den för hård lägger du bara i lite creime fraiche. Är den för lös, lägger du till mer mjöl.
* För att smeten inte ska klibba vid skeden eller glasskopan, doppar du den i det kokande vattnet först.

Bild kommer senare! .. ska bara hinna laga till den först...

Inga kommentarer: